Magunkról

Sajtóhírek

Elérhetőségeink

Hagyományápoló amatőr fesztivál – 2005 november

Mint ahogy a könyvnek olvasó, a színházi produkciónak néző kell – enélkül egyiküknek sincs hatása. Részben ebből a felismerésből indult ki az aradi Magyar Színház Alapítvány, amikor tavaly hagyományteremtő szándékkal megrendezte az Amatőr Színjátszók első Fesztiválját, idén pedig a másodikat, fellépési és tapasztalatcsere-alkalmat teremtve a régió amatőr színjátszóinak. Szerencsére az alapítvány kezdeményezését felkarolta az Aradi Városi Tanács, szponzorként támogatva a rendezvényt, amelynek bevallott célja a magyar nyelvű iskolai színjátszás bátorítása, felkarolása, és ezáltal az anyanyelvi kultúra fejlesztése, a közösségépítés.

 

Szombaton és vasárnap négy együttes mutatkozott be a fesztivál helyszínéül szolgáló aradi Jelen Házban. Az igazfalvi (Temes megye) általános iskolások produkciója (a kisiskolások gyermekjáték-előadása és tánca, a nagyobbak marosszéki tánca) némileg elütött a fesztivál meghirdetett profiljától, de a közönség tetszéssel fogadta a Deák Tibor és Szántó Mária oktatók által betanított gyerekek fellépését, örömmel nyugtázta, hogy sikerült autentikus népviseleteket vásárolni az ügyes táncosoknak.

  

Az ágyai műkedvelők előadása (Nóti Károly: Nyitott ablak), amelyről a Nyugati Jelen már előzőleg, a darab bemutatásakor beszámolt, kellemes meglepetés volt, mert az igen “könnyű”, de jól megírt darabot a 12 szereplő nagy odaadással, átéléssel adta elő. A Jelen Ház közönsége nagyon sokszor harsány nevetéssel és tapssal jutalmazta a játékot, amelyben mindenki megtette a kötelességét, de a polgármester és felesége (Tóth Sándor, Hadi Sarolta), a Svejkre emlékeztető Novotny közkatona (Kiss Sándor), a szakácsnő Erzsi (Hadi Tünde), bizonyos jelenetekben Károly (Zsóri Zsolt) igazán emlékezeteset alakított. El tudom képzelni, milyen siker volt a Nyitott ablak Ágyán, a hazai közönség előtt!

 

A szombati est igazi meglepetését a temesvári Bartók Béla líceum színjátszói szolgáltatták. A klasszikus görög dráma, az Elektra modern, Gyurkó László-féle feldolgozása talán nem kimondottan diákszínpadra való – annál dicséretesebb, hogy az Aszalos Géza színművész vezette fiatalok bele mertek vágni. És micsoda produkciót hoztak ki belőle!

A rendező érdeme, hogy nagyon kevés kellékkel (két fotellel), a szereplők (egy kivétellel) fekete öltözetével meg tudta teremteni az ókori görög dráma hangulatát. Oresztész és Elektra (az immár elsőéves színis) Veress Előd és Réthy Dóra remekelt, de Orbán Eszter, Bonczidai Dezső és a többiek is figyelemre méltóan szerepeltek. Őszintén gratulálunk a temesvári licistáknak!

 

A fesztivál befejezéseként tegnap délután a Pávai Gyula vezette aradi Kölcsey Színpad színjátszói léptek fel négy rövid (három Móricz- és egy Tamási-) jelenettel, a tőlük már megszokott színvonalon.

 

A fesztivál résztvevői oklevelet kaptak sikeres szereplésül elismeréseként.