Magunkról

Sajtóhírek

Elérhetőségeink

Önfeledt farsangi szórakozás – Kutyakaparó


Kiss Károly: „Kutyakaparó” /Nyugati Jelen, 2014. február 10./
http://www.nyugatijelen.com/kultura/kutyakaparo_2.php

A nagyváradi M. M. Pódium Színház társulata rátalálhatott valamilyen titokra, ugyanis előadásaikra – legyen az operett vagy kabaré – mindig vevő a közönség. Legalábbis az aradi mindenképpen! 

Így történt ez vasárnap két alkalommal is, amikor is sok nótával fűszerezett farsangi komédiázással lépett a világot jelentő deszkákra a Jelen Ház nagytermében – ezúttal is az Aradi Magyar Színház vendégeként.

 

Farsang lévén nem véletlen, hogy a Kutyakaparó című előadás az önfeledt szórakozást helyezte előtérbe, amelyre a szépszámú közönség vevő is volt, ami csöppet sem meglepő, hiszen éppen ezért váltottak jegyet.

A műsor gerincét három klaszzikus humoros jelenet – Zilahi Lajos Az ökör, Nóti Károly A szecskavágó és Zilahi Lajos A szénapadlás – képezte, ezek köré épült a számos ismert és népszerű nóta – kivéve két, a témakörbe vágó operettsláger: a  Délibábos Hortobágyon és a Bőg a tehén –, amelyek többen a közönségből együtt énekeltek a színészekkel.

Az előadás hangulatát már az indító jelenet megteremtette, amikor is a Kutyakaparó nevű hortobágyi csárdában megismerkedhetünk a „szereplőkkel”: a csaplárossal, a csaplárosnéval és vendégeivel, akiket aztán különböző szerepkörökben láthatunk viszont. Természetesen elhangzott Petőfi Sándornak a Kutyakaparó című költeménye is, ami nemcsak a csárda nevét, hanem az előadás címét is sugallta.

Sorjáztak a nóták – A kondorosi csárda ki van festveMegugrott a HortobágyonKis kutya, nagy kutyaZöld erdőben terem a mérges kígyóRózsabokorban jöttem a világraNékem olyan asszony kellKomám asszony kakasa,Jó bor jó egészségHat nap óta szól a nóta stb. –, köztük nagyon jól elfértek a már említett humoros jelenetek, valamint a farsangi és boros csujogatók, farsangi csúfolódók.

A nagyváradi M. M. Pódium Színház mostaniműsorát összeállította és rendezte Meleg Vilmos és Meleg Attila. Közreműködött Molnár Júlia – aki szinte a „hátán vitte” az egész előadást! –, Kúti Tímea, Meleg Attila, Meleg Vilmos, Sajgó-Bezgédi Norbert és Varkucs Róbert. Az előadást Lajtos Éva tervezte, zenéjét összeállította Veres László.

A számos vastapssal jutalmazott műsor után Meleg Attila, a társulat vezetője a Nyugati Jelen érdeklődésére elmondta: céljuk egyrészt a közönség kikapcsolódásának, szórakozásának a szolgálata, másrészt – amit ez az előadás is meggyőzően bizonyított! – sokszínűségük felmutatása: nem szeretnek, ha csak operettekbe vagy kabarékba skatulyáznák be őket. Ezt remélhetőleg a következő előadásuk is igazolja majd, erről azonban többet nem kívánt elárulni...

Egy biztos: nem csalódott az, aki vasárnap Aradon nem kerülte el a Kutyakaparót!